| İletişim | Künye | Arşiv/ Arama |
KUZU GÖBEĞİ MANTARININ FİYATI DUDAK UÇUKLATIYOR
KUZU GÖBEĞİ MANTARININ FİYATI DUDAK UÇUKLATIYOR
Saruhanlı ilçesinde yağışlı havanın ardından ormanlık alanlardaki çimlerin arasında yetişen ve pazarlarda kilogramı 60 liradan satılan "kuzu göbeği" mantarının fiyatı, adeta dudak uçuklatıyor.
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, yağmur sonrası ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen ve köylüler tarafından toplanan "kuzu göbeği" mantarının pazara indiğini bildirdi. İlçe pazarında kilogramı 60 liradan satışa sunulan "kuzu göbeği mantarının" fiyatı kadar besin değerinin de çok yüksek olduğunu belirten Okur, şunları kaydetti: "Her zaman bulunan bir bitki değil. Bunun için çok değerli. Bahar aylarında yağışlı havaların ardından ormanda çalı ve ağaç diplerinde yetişiyor. Toprakta, orman açıklıklarında, yol ve akarsu kenarlarında, bitki örtüsü yanmış arazide Mart ve Mayıs ayları arasında ortaya çıkıyor. Köylülerimiz bunu elleriyle topluyor. Bazı vatandaşlarımız satıyor, bazıları ise evinde kendi tüketiyor. Çok lezzetli, fiyatı da bir hayli yüksek, ancak bunun zehir olan türleri de var. Orman Genel Müdürlüğü'nün araştırmasına göre ülkemizde 70 civarında zehirli, 40 civarında da yenilebilen mantar türü var. ?Kuzu göbeği? mantarı da yenilebilen türler arasında yer alıyor. Hem lezzeti, hem de fiyatının yüksek olması onu diğer mantarlardan farklı kılıyor."

PROTEİN DEĞERİ YÜKSEK

Celal Bayar Üniversitesi Gıda Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Necla Çağlarırmak ise, protein değeri yüksek olan "kuzu göbeği" mantarının sağlık açısından bir çok faydasının bulunduğunu kaydetti. Kendisinin de mantarlarla ilgili yurt dışında araştırmalar yaptığını ve bu konuda halen çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Çağlarırmak, "Kuzu göbeği" mantarının kansere karşı koruyucu olduğu biliniyor. Bu bitki kan yapıcı özelliğe de sahip, vücudun dinç kalmasını sağlıyor, bağırsak ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiğini ifade ediliyor. Avrupalı zenginler bunun değerini bizden çok daha iyi biliyor. Bu nedenle "kuzu göbeği" mantarı AB ülkelerinde çok fazla tüketiliyor. Allah'ın bir takdiridir ki, bu mantar doğası gereği kültür bitkisi olarak üretilemiyor. Bu nedenle köylülerimiz bu bitkinin yetiştiği alanları iyi korumalı, ekolojik ortamına zarar vermemeye özen göstermelidirler" dedi.

Kategori : Güncel
Tarih : 4/16/2013 20:20
Hit : 4435




Kizilay Web Banner 950X100

DİĞER HABERLER



YAZARLAR
Arif ALTUNBAŞArif ALTUNBAŞ
Yozlaşmak, yabancılaşmak, Yahudileşmek
Fatih KÖSEFatih KÖSE
Kim Kurban?
Kadir KESKİNKadir KESKİN
Bilmiyorsak, Bilgi Üretmiyorsak, Dünyanın Öbür Tarafın...
Önder GüzelarslanÖnder GÜZELARSLAN
KULA, HER KULA NASİP OLMAZ KULA
Anket :




E-Bülten :

Manisahaber.COM etkinlikleri ve yeniliklerden haberdar olmak için E-Listemize üye olun !


İstatistik :

Online
: 903

E-Üye
: 1071

Haber
: 3796

Sayfa Yükleme
: 0.02 sn

İlk Yayın Tarihi
: 03.01.2000

Y U K A R I